Zubni kamenac – kako ga sprečiti?

    Već par godina unazad nam bodu oči naslovi u medijima u kojima se navode rezultati istraživanja o oralnoj higijeni pojedinih nacija, a Srbija i njeni žitelji se definitivno ne nalaze u vrhu, čak naprotiv. Spadamo, po tim istraživanjima, u zemlje čije se stanovništvo i ne može baš pohvaliti dobrom oralnom higijenom. Nažalost, te navike prenosimo sa nas i na naše ljubimce, gde nam svakodnevno u ambulantu dolaze psi i mačke sa izraženim paradentopatijama prouzrokovanim velikim naslagama kamenca na zubima. I opet, zbog tih loših, ili neustaljenih dobrih navika, često nailazimo na nerazumevanje vlasnika kada pričamo sa njima o ovim problemima. A problemi koji se ne rešavaju uvek imaju tendenciju da postaju sve veći vremenom. Ali da krenemo redom…

 

ŠTA JE ZUBNI KAMENAC?

    Ukratko rečeno, svaki put nakon jela na zubima se stvara tanak sloj zubnog plaka koji čine proteini i šećeri iz hrane, kao i bakterije koje predstavljaju normalne stanovnike u usnoj duplji vašeg ljubimca. Taj zubni plak, u kombinaciji sa mineralima iz pljuvačke vremenom očvrsne i nastaje zubni kamenac. Jedna od bitnih razlika između plaka i kamenca je ta što je plak moguće sa lakoćom ukloniti, dok je kamenac mnogo čvršći i njegovo otklanjanje je ipak nešto komplikovanije, pogotovo kada su životinje u pitanju, ali o tome ćemo nešto kasnije.

Veterinarska ambulanta Diamond pet, Novi Sad, dezurni veterinar, izlazak na teren, hitne intervencije, kućni ljubimci
                                                                        Zubni kamenac

 

KAKO ZUBNI KAMENAC UTIČE NA ZDRAVLJE?

    Nakupljanje zubnog kamenca nisi sa sobom mnoštvo problema, koji u većoj ili manjoj meri mogu da ugrožavaju zdravlje vašeg ljubimca. Kako se kamenac nakuplja prvenstveno na delu zuba bliže desnima, time dolazi i do njihovog povlačenja, što rezultira otkrivenim korenom zuba, koji je onda izložen bakterijama, mehaničkim i termičkim faktorima koji mogu dovesti do njegovog oštećenja, samim tim i do ispadanja zuba. Jedan od najuočljivijih i najneprijatnijih simptoma za vlasnika simptoma je izrazito jak zadah koji je posledica bakterijskog delovanja. Takođe dodatne komplikacije koje se javljaju su zapaljenje desni, bolnost pri žvakanju, karijes, zapaljenje sinusa… 

Veterinarska ambulanta Diamond pet, Novi Sad, zubni kamenac, veterinar, dezurni veterinar, hitne intervencije, izlazak na teren

 

KAKO OTKLONITI NASTALI ZUBNI KAMENAC?

    Za sada jedini efikasan metod je mehaničko ultrazvučno odstranjivanje kamenca. Ono se izvodi u opštoj anesteziji, jer naši pacijenti nisu baš voljni da sarađuju prilikom ovakvih intervencija. Intervencija ne traje dugo i ne predstavlja skoro nikakav rizik po životinju. 

 

KAKO SPREČITI POJAVU ZUBNOG KAMENCA?

    Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, a postoji dosta načina koji deluju kao prevencija stvaranja kamenca. Kao što smo već napomenuli, preduslov za stvaranje kamenca je stvaranje zubnog plaka.

    U tu svrhu se mogu davati životinjama određene grickalice kojih ima nekoliko na našem tržištu ili gumene igračke za žvakanje. Davanje kostiju u ovu svrhu se pokazalo jako dobro, ali samo konzumiranje kostiju ipak sa sobom nosi neke druge rizike, o kojima ćemo neki drugi put.

    Takođe, treba obratiti pažnju i na vrstu i tip hrane koju životinja dobija. Iz iskustva smo primetili da životinje kojima se ishrana zasniva na granulama procentualno češće i u većoj meri imaju problema sa kamencem, nego životinje koje jedu kuvanu hranu. 

    Ipak, najefikasniji metod je mehaničko čišćenje, odnosno pranje zuba četkicom.

 

PRANJE ZUBA

    Pranje zuba vašeg ljubimca može biti izazov u početku, ali kasnije kada se oboje naviknete na ovu rutinu, neće vam predstavljati nikakav napor. Naravno, bitno je početi sa ovom aktivnošću još odmalena, jer ćete lakše navići ljubimca na to. U bolje opremljenim pet – šopovima možete nabaviti četkicu za zube prilagođenu vašim ljubimcima, a u nedostatku ovakvih četkica, možete se poslužiti i običnom četkicom koju svi koristimo, bitno je samo da bude što mekša. Pre pranja zuba, bitno je da se vaš ljubimac navikne na to da mu slobodno gurate prste u usta, dirate usne i jezik, a to možete uraditi na taj način što ćete prvo prste da umočite u neku hranu koju on voli. Nakon ovoga ćete lako doći do korišćenja četkice. Prvo ćete u pranju zuba provoditi po par sekundi dnevno, a iz dana u dan taj period će se postepeno produžavati. Bitno je da budete strpljivi, jer ipak će vam za sticanje rutine trebati neko vreme. Takođe morate biti smireni prilikom ovih radnji, jer ukoliko ste nervozni, vaš ljubimac će to osetiti, pa ćete preneti tu nervozu i na njega. 

Veterinarska ambulanta Diamond pet, Novi Sad, zubni kamenac, veterinar, dezurni veterinar, hitne intervencije, izlazak na teren

    Uvek se potrudite da pranje zuba obavljate u isto doba dana, kada je vaš ljubimac najopušteniji, najbolje nakon neke fizičke aktivnosti, šetnje, ili igre. Upoznajte vašeg ljubimca sa sredstvima koja ćete koristiti u tu svrhu, dajte mu da ih omiriše, oseti ukus. Stavite vašeg ljubimca na krilo, ili kleknite pored njega i stavite malo zubne paste za životinje na četkicu. Jednom rukom lagano podignite usne a u drugoj, u kojoj držite četkicu lagano ribajte zube pokretima od korena ka vrhu zuba, kao i kružnim pokretima. Najviše zubnog plaka se nakuplja na spoljnoj strani zuba, tako da tu obratite pažnju. Nakon završenog pranja zuba, obavezno nagradite vašeg psa.

 

   

    Evidentno je da je, nažalost, oralna higijena poprilično zapostavljena od strane vlasnika kućnih ljubimaca, ali ako ipak samo malo vremena i pažnje posvetite ovom problemu, rezultati će biti i više nego zadovoljavajući, i pružićete vašem ljubimcu mnogo kvalitetniji život i zaštitu, na čemu će vam on biti i više nego zahvalan.