Vakcinacija štenadi

    Vakcinacija… Stigao vam je novi četvoronožni član porodice? Na pravom ste mestu, jer ćemo ukratko da vas upoznamo sa vakcinama koje vaše štene mora da primi, da biste bili sigurni da će vaš pas biti zaštićen od mnogih virusnih bolesti, koje mogu biti i više nego opasne po zdravlje vašeg ljubimca.

    Pre same vakcinacije bilo bi poželjno psa odvesti kod veterinara na detaljan pregled i čišćenje od crevnih parazita. Ukoliko ustanovimo da pas nema nikakvih zdravstvenih problema, može se otpočeti program vakcinacije. Postoji više vrsta vakcina, a najčešće se koristi petovalentna , što znači da predstavlja kombinaciju vakcina protiv 5 zaraznih bolesti, a to su: štenećak, parvoviroza, zarazni hepatitis, leptospiroza i parainfluenca. Vakcina se daje trokratno, sa 6, 9 i 12 nedelja starosti psa. Čišćenje od parazita je obavezno 3-5 dana pre svake vakcinacije. Vakcina se daje isključivo zdravom štenetu, jer samo zdrav organizam može na najbolji način imunološki da odreaguje na vakcinu.

vakcinacija, Veterinar, Veterinarska ambulanta Diamond pet, Novi Sad, hitne intervencije, izlazak na teren, dezurni veterinar, 00-24
Vakcinacija ipak nije toliko strašna

Dok vaše štene ne primi sve 3 vakcine, najbolje bi bilo da je u izolaciji i u što manjem kontaktu sa drugim životinjama, kao i sa spoljašnjom sredinom generalno, jer tek po završetku programa vakcinacije, štene stiče potpun imunitet protiv gorepomenutih bolesti. Svako izlaganje šteneta potencijalnim izvorima zaraze može rezultirati oboljenjem, čak i ako smo dali 1 ili 2 vakcine. Tako da je bolje, i za vašeg ljubimca, i za vas, da se strpite sa šetnjama i ostalim spoljašnjim aktivnostima dok traje program vakcinacije, pa da budete sigurni da će vaš pas biti zdrav, nego da rizikujete potencijalno oboljenje. Nakon svega ovoga, sa 16 nedelja starosti, dolazi čipovanje i vakcinacija protiv besnila.

    Vakcinacija petovalentnom vakcinom nakon svega bi svakako trebala da se ponavlja na godišnjem nivou, jednokratno, kako bi se nivo imuniteta protiv tih bolesti održavao na visokom nivou. 

    Budite odgovorni vlasnici, zaštitite svoje ljubimce!