Kako kontrolisati preterano lajanje psa?

    Lajanje se kod pasa svakako smatra normalnom aktivnošću, ali šta raditi kada pas u tome preteruje? Kada vam na taj način navlači ljute komšije i komunalnu policiju na vrat, a vama kida živce? Kako kontrolisati preterano lajanje psa?

Lajanje, Veterinarska ambulanta Diamond pet, Novi Sad, dezurni veterinar

    Vaš pas mora shvatati u kojim situacijama je poželjno da laje, a kada mora da ćuti, a vaš je zadatak da ga tome i naučite. Psa treba od malena učiti ovome, jer što duže čekate, to će biti teže promeniti njegovo ponašanje. 

    Za početak, trebalo bi utvrditi uzrok preteranog lajanja vašeg psa. Idealno bi bilo taj uzrok ukloniti, ali i obratiti pažnju da svojim ponašanjem ne podstičete lajanje. Takođe, psu treba upotpuniti život raznim aktivnostima koje će mu svakako biti zanimljivije od lajanja.

  • Obezbedite psu dovoljno fizičke aktivnosti, tako da neće višak energije trošiti na lajanje.
  • Izbegavajte da ga ostavljate samog na duži vremenski period.
  • Nikada ga nemojte maziti, grliti ili hraniti kada laje iz dosade, ili u cilju skretanja pažnje na sebe, jer ćete na taj način samo da ga nagrađujete za takvo ponašanje, i samim tim da podstičete još više njegov lavež.
  • Nemojte vikati na psa kada laje, čak će ga to izazvati da laje još više.
  • Pokušajte da skrenete njegovu pažnju uz pomoć tapšanja ili pištaljke. Kada zaćuti, preusmerite njegovu pažnju sa lajanja na neku drugu aktivnost. Kada imate svu pažnju vašeg psa, vežbajte osnovne komande kao što je da sedne, legne ili nešto treće u cilju skretanja pažnje sa primarnog uzroka lajanja.
  • Svaki prekid lajanja kod psa treba propratiti i komandom “Tišina”, “Mir” ili “Ćuti”, kako bi pas vremenom povezao ove komande sa prekidom lajanja.
Lajanje, Veterinarska ambulanta Diamond pet, Novi Sad, Detelinara, dezurni veterinar, izlazak na teren
                                               Tišina!

 

 

KORDEKTOMIJA

    Kordektomija je operacija uklanjanja glasnih žica, ili njihovih delova kod pasa, u cilju sprečavanja oglašavanja. Ova operacija neće sprečiti psa u oglašavanju, ali će mu lajanje biti prigušeno i piskavo. Kao ljubitelji pasa i njihove dobrobiti, smatramo da je ova operacija potpuno bespotrebna, jer se na ovaj način problem ne rešava, nego samo prikriva. Faktori koji uznemiravaju psa će i dalje biti prisutni, on će i dalje bespotrebno lajati a samim tim biti i uznemiren. Operativni zahvati i anestezija uvek predstavljaju manji ili veći rizik, u zavisnosti od ostalih faktora, tako da bi svaki operativni zahvat koji nema veze sa zdravstvenim stanjem životinje, nego samo sa komfortom vlasnika, trebalo izbegavati. Umesto operativnog zahvata, racionalnije rešenje je svakako dresura vašeg psa.

Lajanje
                                                          Baci pet, dobar dečkonja!

    Naravno, ukoliko i pored mukotrpnog rada i upornosti rezultati izostaju, uvek se možete obratiti nekome od veterinara bihejviorista, koji će taj problem uspešno rešiti.