Popino prase

    Popino prase (Hordeum murinum) je jednogodišnja livadska biljka srodna ječmu. Seme ove biljke je jestivo, a ima i lekovita svojstva dok kod nekih ljudi moze da izazove i alergiske reakcije. Danas u urbanim sredinama ova biljka čini više štete nego koristi. Ogorčenost prema ovoj biljci je posebno izražena kod vlasnika kućnih ljubimaca. Naime, ova biljka je prisutna na svim livadama u blizini zgrada gde šetate svoje kućne ljubimce, a problem nastaje kada trava nije pokošena ili je kasno pokošena. Psi se zaigraju u travi i na njihovoj dlaci ostane jedno ili vise popinih prasadi.

Image result for popino prase biljka

Ko je podložan problemu zvanom „popino prase“?

    Deblji kraj obicno izvuku psi sa dugom dlakom malih rasa, psi sa klempavim velikim ušima, ljbimci koji vole da se valjaju u travi itd. Veće rase pasa i psi sa kratkom dlakom obično bolje prođu. Mačke su poprilično čiste životinje, one lizanjem očiste svoju dlaku, tako da kod njih redje srećemo ove probleme.

Mesta na telu životinje gde se popino prase najčešće zakači:

    U našu ambulantu su dolazili ljubimci kod kojih je problem bio lociran na više mesta na telu. Obično su to ušni kanal, oko, nos, usta, koža, genitalije.

Simptomi

    Simptomi zavise od lokalizacije problema. Ukoliko je problem u uhu, onda je to otresanje glavom, cviljenje, burno reagovanje prilikom dodira ušne skoljke, čak i agresija. Pojačano lučenje pljuvačke i izbegavanje hrane se javlja ako je problem u ustima. Šepanje na nogu u koju se popino prase zabolo itd.

Image result for popino prase u uhu

Kako rešiti problem?

    Ukoliko je vec došlo do problema, bitno je da nas posetite što pre. U slučaju da je proces zabadanja popinog praseta tek krenuo, problem se može lako rešiti. Teži slučajevi iziskuju vise truda, strpljenja, obično i uvođenje u blagu sedaciju ili anesteziju. Vađenje popinog praseta nekada zahteva i posebnu opremu kao sto su otoskop, bronhoskop… Nekada je potrebno čak izvršiti i hirurški zahvat na koži da bi se izvadilo popino prase. Posle rešenja problema primenjuje se lokalna ili sistemska primena antibiotika, lekova koji ublažavaju bol i smiruju upaljeno mesto. Sve to u zavisnosti od procene veterinara u kakvom je stanju mesto uboda.

Prevencija

    Svi problemi sa ovom lekovitom, hranjivom, a u isto vreme i omraženom biljkom mogu se svesti na minimum, tako što ćete sprečiti psa da ulazi u visoku ili tek pokošenu travu, redovno čistiti svog ljubimca po povratku kući, češljati ga, pregledati im uši, a dugodlake pse ošišati i tako sprečiti „prasiće“ da pođu kući zajedno sa vama.