Mastitis pasa i mačaka

    Zapaljenje mlečne žlezde (mastitis) najčešće nastaje nakon koćenja, prevremenog odbijanja mladunaca, uginuća mladunaca ili kao posledica lažne trudnoće. Zbog navedenih predisponirajućih faktora, kao i hormonskog disbalansa može doći do nastanka mastitisa. Kao posledica toga dolazi do zadržavanja mleka u jednom ili više mamarnih kompleksa, otoka, crvenila, bola mlečne žlezde.

Veterinar, Veterinarska ambulanta Diamond pet, Novi Sad, hitne intervencije, izlazak na teren, dezurni veterinar, mastitis

 

    Mastitis može da se javlja kao aseptični i septični.

    Nastanku septičnog mastitisa doprinose povrede od zuba mladunaca, ogrebotine, povrede stranim telima. Kroz povredjenu kožu i sisne kanale bakterije prodiru u mlečne komplekse i dolazi do upale. Bakterijski uzročnici mastitisa su  prvenstveno sreptokoke, stafilokoke i Escherichia coli. Septični mastitis se često karakteriše poremećajem opšteg stanja, povišenom temperaturom, apatijom i neveselošću, smanjenim apetitom, otokom limfnih čvorova.

    Aseptični mastitis nastaje kao posledica dugotrajnog zadržavanja mleka, a u takvim situacijama dolazi do promena lokalnog karaktera kao što su crvenilo, otok, topli mlečni kopleksi, bez narušavanja opšteg zdravstvenog stanja.

Veterinar, Veterinarska ambulanta Diamond pet, Novi Sad, hitne intervencije, izlazak na teren, dezurni veterinar, mastitis
                                                               Otok i bolnost pri palpaciji su najčešći simptomi mastitisa

    Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda životinje, dok se uzorkovanjem mleka i laboratorijskom analizom može utvrditi tačan bakterijski uzročnik, na osnovu antibiograma.

    Terapija se svodi na dijetalnu ishranu, uskraćivanje vode, stavljanje toplih obloga 3-4 puta dnevno. Teži slučajevi se leče antibioticima, primenom lekova koji smanjuju upalu i smanjuju lučenje mleka.

    Kako sprečiti pojavu mastitisa? Za početak se mora obratiti posebna pažnja na dobru higijenu i negu gravidnih i oštenjenih ženki, kao i odgovarajuću ishranu. Ženke koje imaju mali broj mladunaca treba izmuzati ili podmetati druge mladunce pod nju. Kada dođe vreme za odbijanje mladunaca, to treba vršiti postepeno i u isto vreme smanjivati ženki hranu, kao i vodu, jer će smanjenim unosom hranljivih materija smanjiti i lučenje mleka, a samim tim i smanjiti mogućnost razvoja mastitisa.

 

Veterinar, Veterinarska ambulanta Diamond pet, Novi Sad, hitne intervencije, izlazak na teren, dezurni veterinar, mastitis

 

    Mastitis je definitivno jedan od najčešćih problema sa kojim se susreću vlasnici kuja i mačaka koje su imale okot, i pravovremeno informisanje o profilaksi ovog oboljenja, kao i prepoznavanje simptoma ukoliko se oni jave, je ključ za smanjenje rizika od raznih komplikacija koje se mogu javiti tom prilikom.