Kupiti ili udomiti psa? Pitanje je sad…

Čestitamo!

Osetili ste potrebu da vam život bude ispunjeniji, zanimljiviji i bogatiji? Najzad ste odlučili da vašu porodicu proširi mali četvoronožni prijatelj. To je bar bila laka odluka. Sledeća stvar oko koje treba lupati glavu je – koja rasa psa je najpodobnija za vas?

 

Treba imati u vidu jako puno faktora, kao što su: prostor gde će pas boraviti (velikim rasama očigledno treba više prostora), pojedinačne karakteristike svake rase (određene rase imaju predispozicije ka određenim bolestima), vaše lične afinitete ali i finansijski aspekt (neke rase zahtevaju više ulaganja u održavanje, ishranu, negu, veterinarske troškove, itd.). Uzevši u obzir sve ove faktore, možete zaključiti koliko bi vam koja rasa odgovarala. Takođe, ako imate ambicije da učestvujete sa psom po izložbama, podrazumeva se da samo rasni psi sa pedigreom dolaze u obzir.

S’ druge strane, imamo i mešance. Mnoge su prednosti mešanaca. Počevši od otpornosti – iz iskustva nam se pokazalo da su mešanci mnogo otporniji na razne bolesti, nego rasni psi. Kod mnogih rasnih pasa genetskom selekcijom rađeno je na njihovom izgledu, a opet nauštrb imuniteta. Mešanci su putem prirodne selekcije pokupili uglavnom najbolje osobine svojih roditelja, a  što se tiče inteligencije i poslušnosti su takodje ispred mnogih čistokrvnih rasa. Naravno, ako vaš izbor konačno padne na mešanca, sve su šanse da ćete među mnoštvom oglasa pronaći upravo psa kojeg ćete udomiti.

Možda je subjektivan osećaj potpisnika ovih redova, ali kada god sam dolazio u kontakt sa udomljenim psima i njihovim vlasnicima, uglavnom sam primećivao veliku dozu privrženosti psa za vlasnika. Stekao sam utisak da udomljeni psi osećaju veliku zahvalnost prema svojim vlasnicima, koji su im u većini slučajeva spasili život na taj način što su im obezbedili dom, ljubav i negu. 

Svaki pas zaslužuje svog čoveka, kao što i svaki čovek zaslužuje svog psa, nebitno bili oni rasni ili ne. Ali ako vam je potreban na prvom mestu prijatelj, ljubimac, umesto izložbeni eksponat i statusni simbol, mnogo je onih koji čekaju na vas. Na vrlo jednostavan način možete obezbediti sebi ljubimca, uštedeti novac i spasiti život. Udomi ako možeš, kupuj ako želiš.

Udomiti, Veterinarska ambulanta Diamond pet, Novi Sad, veterinar, dezurni veterinar, izlazak na teren, psi, macke, ljubimci, hitne intervencije